![](/media/lib/129/n-staruszek-6c3e4201f4affbb0e28f34e6a5be695e.jpg)
Dłuższe życie po glukozaminie?
11 kwietnia 2014, 05:31Glukozamina, często obecna w suplementach diety, wydłuża życie myszy. Mechanizm ten jest prawdopodobnie związany z poprawą metabolizmu glukozy.
![](/media/lib/192/n-miedz-12abdbe184fd5a19f05846f2157178ed.jpg)
Miedziowy sposób na czerniaka
10 kwietnia 2014, 09:10Leki wykorzystywane w leczeniu choroby Wilsona do zablokowania absorpcji miedzi mogą znaleźć dodatkowe zastosowanie w terapii różnych rodzajów nowotworów, w tym czerniaka.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
Bezdech senny wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy
4 kwietnia 2014, 08:46Bezdech senny wiąże się z podwyższonym poziomem cukru (większą średnią glikemią), co sugeruje, że przypadłość ta nasila ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Bliżej wyleczenia cukrzycy typu 2.
4 kwietnia 2014, 06:03Odnaleziono zaginiony element na drodze ku poznaniu mechanizmu powstawania cukrzycy typu 2. Okazał się nim hormon kisspeptyna 1 (K1), o którym wiemy, że reguluje dojrzewanie i płodność. Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa stwierdzili, iż spowalnia on też produkcję insuliny, co napędza rozwój cukrzycy typu 2.
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Żywności będzie coraz mniej?
2 kwietnia 2014, 09:08Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.
![](/media/lib/191/n-pineisland-587247a885cb7187a28dd932a57e3a34.jpg)
Lodowce przyspieszyły
31 marca 2014, 09:00Sześć wielkich lodowców Antarktyki Zachodniej porusza się szybciej niż 40 lat temu. Uwalniają przez to do oceanu więcej lodu niż wcześniej. Z artykułu opublikowanego w należącym do Amerykańskiej Unii Geofizycznej Geophysical Research Letters dowiadujemy się, że w latach 1973-2013 ilość lodu traconego przez badane lodowce zwiększyła się o 77%.
![](/media/lib/134/n-wrona-broda-grzebie-06424f82ea35caf26b65f60ef8c9f8f6.jpg)
Wrony jak uczniowe szkoły podstawowej
31 marca 2014, 06:13Wrona brodata to jedyny poza naczelnymi gatunek, o którym wiemy, że potrafi produkować narzędzia. Teraz Sarah Jelbert z University of Auckland wykazała, że ptaki rozumieją też koncepcję wyporności. Naukowcy przekonali się, że wrona wie, w jaki sposób podnieść poziom wody, by otrzymać smakołyk.
![](/media/lib/191/n-mitbiofilm-e5aa72b1d54a19f897ea339aaff33f45.jpg)
MIT tworzy "żyjący materiał"
26 marca 2014, 10:06Inżynierowie z MIT-u zainspirowani naturalnymi materiałami, jak np. kości składające się zarówno z minerałów jak i żywych komórek, stworzyli „żyjący materiał”. Zmusili oni bakterie do produkcji biofilmu, w którym można umieścić materię nieożywioną, jak nanocząstki złota czy kropki kwantowe
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Szczupli z lepiej pracującymi mięśniami?
21 marca 2014, 12:53Niemal wszyscy znają kogoś, kto pozostaje szczupły i sprawny na wysokokalorycznej diecie, która u całej reszty wywołałaby nadwagę lub otyłość. Okazuje się, że takim osobom przewagę mogą zapewniać mięśnie.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Szczurzy mózg pamięta bodźce działające w czasie znieczulenia ogólnego
20 marca 2014, 07:09Szczurzy mózg może pamiętać zapachy, z którymi zetknął się podczas znieczulenia ogólnego.